Advies

Nuttige informatie

1. Vaccinatie

Na de geboorte krijgen jonge dieren antistoffen, die hen beschermen tegen allerlei ziektes, van de moeder mee dankzij de moedermelk. Na het spenen dalen die antistoffen aanzienelijk en is het dus belangerijk uw dier te gaan vaccineren om hun weerstand terug op te krikken.

Pups worden op de leeftijd van 6 - 9 - 12 en 16 weken gevaccineerd. Sinds kort dient er een extra boost gegeven te worden op hun verjaardag. Nadien wordt het vaccin jaarlijks herhaald. (sommige om de 3 jaar)

Kennelhoest:

Aangeraden bij frequent contact met andere honden. Verplicht wanneer honden naar een pension of hondenschool gaan.


Rabiës / Hondsdolheid:

Verplicht wanneer u met uw hond op reis gaat. Het vaccin moet ten laatste 21 dagen voor vertrek gegeven worden.Kittens worden op de leeftijd van 9 - 12 en 16 weken gevaccineerd. Ook bij hen dient er sinds kort een boostvaccin gegeven te worden op hun verjaardag. Hierna dient het vaccin jaarlijks herhaald te worden.


            

Leukose:

Dit vaccin wordt aangeraden bij buitenkatten.


Rabiës / Hondsdolheid:

Verplicht wanneer u met uw kat op reis gaat. Het vaccin moet ten laatste dagen voor vertrek worden gegeven.

2. Ontwormen

Op tijd en stond ontwormen is heel belangerijk voor de gezondheid van uw dier. De wormbesmetting kan plaatsvinden via de ontlasting, vlooien, het eten van prooien en rauw vlees,... . Ook wij kunnen ons dier onbedacht besmetten door bvb wormeitjes mee te dragen binnenshuis aan onze schoenzolen.

Pups worden ontwormd op de leeftijd van 2 - 4 - 6 en 8 weken, daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Dan volstaat het om de ontworming routinematig 3 tot 4 keer per jaar te herhalen.

Kittens worden ontwormd op de leeftijd van 3 - 5 en 7 weken, daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. Een buitenkat dient hierna 3 tot 4 keer per jaar ontwormd te worden. Voor een binnenkat daarentegen volstaat het om ze 1 tot 2 keer per jaar te ontwormen.

3. Op reis met uw dier binnen de EU

Een aantal voorwaarden:


 - Chip + Europees paspoort:

Bewijst dat u wel degelijk de eigenaar bent van uw dier. Het paspoort omvat ook het bewijs van de nodige vaccinaties en ontwormingen die vereist zijn bij het reizen met uw huisdier.


 - Ontworming tegen lintwormen:

5 dagen tot 24u voor vertrek (Engeland). Indien u naar het zuiden van Europa reist, dient u nog te ontwormen tegen de hartworm. Dit minimum 2 weken tot 1 maand voor vertrek. Indien u langer dan 1 maand op reis bent, dient u ter plaatse maandelijks te ontwormen tot 1 maand na thuiskomst.


Voor reizen naar Engeland, Ierland, Finland en Malta is ook een behandeling tegen de worm Echinococcus multilocularis vereist. Die moet ten vroegste 120 uur en ten laatste 24 uur vóór de geplande binnenkomst in één van deze lidstaten gebeuren, en in het paspoort worden ingeschreven.


 - Vaccin tegen Rabiës / hondsdolheid:

Ten laatste 21 dagen voor vertrek. (zowel hond als kat).

Het vaccin kan ten vroegste worden toegediend op een leeftijd van 12 weken. Hierna geldt een wachttijd van 21 dagen. Jonge dieren kunnen dus pas vanaf een leeftijd van 15 weken naar België worden gebracht.


 - Een gezondheidscertificaat:

Een bewijs dat u een gezondheidscontrole bij de dierenarts heeft laten  uitvoeren alvorens u vertrekt. Het certificaat mag max. 10 dagen oud zijn. Een dergelijk certificaat enkel noodzakelijk bij een vliegtuigreis.Let op: Elk land heeft zijn unieke voorwaarden bij het toelaten van honden en katten. Bij twijfel neemt u best contact op met uw vliegtuigmaatschappij of het FOD.4. Spoedgeval?

Wanneer belt u best zo snel mogelijk de dierenarts?


- Epilepsie

- Niet meer steunen op poten

- Diarree (met bloed), braken, niet eten bij pups, kittens, konijnen en cavia's

- Niet plassen (vooral bij kater en reu)

- Ademhalingsproblemen: blauwe tong, flauwvallen, een kat die met met open mond ademt 

- Oogproblemen: letsel, etterende ogen

- Veel bloedverlies

- Plots dikke buik

- Ongeval

- Trage bevalling: slechte weeën, te veel tijd tussen 2 geboortes (+ 45min), een vastzittende pup/kitten in het geboortekanaal

- Inname van een vreemd voorwerp

- Inname van een giftige stof: bel het antigifcentrum 070/245 245 om na te gaan of de ingenomen stof gevaarlijk is voor uw dier.


Handige contacten

OPENINGSUREN


Ma - Vrij : 9u - 12u30 en 14u - 19u

Zat : 9u - 12u30  (NM enkel spoedgevallen)

Zon : Enkel spoedgevallen

DAP Maya Mariakerke


Nieuwpoortsesteenweg 689

8400 Oostende

059/41.86.78OPENINGSUREN


Ma : 17u - 19u

Di   : 17u - 19u

Do : 17u - 19u

Vrij  : 9u - 11u

DAP Maya Centrum


Spoorwegstraat 28

8400 Oostende